Press "Enter" to skip to content

TELK/811/3001/2014: Voitiinko A:n kuntoutussuunnitelma ympäristöteknologian insinööriksi kouluttautumisesta arvioida hänelle tarkoituksenmukaiseksi ammatilliseksi kuntoutukseksi?

A esitti kuntoutussuunnitelmanaan ympäristöteknologin insinööriksi kouluttautumista. Eläkelaitos oli hylännyt A:n hakemuksen, mutta TELK katsoi, että A:n kuntoutussuunnitelma ympäristöteknologian insinööriksi kouluttautumisesta voitiin arvioida hänelle tarkoituksenmukaiseksi ammatilliseksi kuntoutukseksi, kun otettiin huomioon A:n ikä, vanhentunut tietotekniikan perustutkinto, aikaisempi työhistoria ja hänen opiskelustaan antama selvitys. TELK kumosi eläkelaitoksen päätöksen.

TELK/811/3001/2014

Asianumero: TELK/811/3001/2014
Päätöksen antaja: TELK
Päätöksen antopäivä: 8.4.2014

Tiivistelmä päätöksen sisällöstä

TELK kumosi eläkelaitoksen päätöksen ja katsoi, että A:n esittämä ammatillisen kuntoutuksen suunnitelma on tarkoituksenmukainen.

 

A on 31-vuotias ja suorittanut noin 13 vuotta sitten tietotekniikan perustutkinnon, johon on kuulunut vuosi tietotekniikan opintoja ja kaksi vuotta sähköalaa. A ei ole työskennellyt koulutuksensa mukaisessa työssä, vaan hän on työskennellyt keittäjänä, kallioporaajana ja viimeksi timanttiporaajana.

 

A:lla on esiintynyt oikean olkanivelen lonksumisoireita olkanivelen nyrjähdyksen jälkeen. Häneltä on korjattu tammikuussa 2013 oikean olkanivelen nivelkuopan reunuksen repeämä. A on työskennellyt yläraajoja kuormittavissa fyysisesti raskaissa työtehtävissä, ja ortopedi on suositellut hänelle fyysisesti kevyempää työtä.

 

A:n mukaan hän on opiskellut avoimessa ammattikorkeakoulussa ympäristöteknologiaa yhdessä varsinaisessa ammattikorkeakoulussa opiskelevien ryhmän kanssa, joka aloitti opiskelun syksyllä 2013. Hän on kertonut saavansa yhtä paljon opintopisteitä kuin muutkin. Hänen tarkoituksensa on hakea uudelleen kevään yhteishaussa ja jatkaa suoraan saman luokan kanssa seuraavalle vuosikurssille.

 

TELK katsoi, että A:n kuntoutussuunnitelma ympäristöteknologian insinööriksi kouluttautumisesta voidaan arvioida hänelle tarkoituksenmukaiseksi ammatilliseksi kuntoutukseksi, kun otetaan huomioon A:n ikä, vanhentunut tietotekniikan perustutkinto, aikaisempi työhistoria ja hänen opiskelustaan antama selvitys. Ammatillisen kuntoutuksen saaminen edellyttää, että A valitaan suorittamaan kysymyksessä olevaa tutkintoa.

 

TELK:n päätös on lainvoimainen.

Lainkohdat

Työntekijän eläkelaki 25 §